Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Ο.Δ.Π.Ε.
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Π.Ε.) ιδρύθηκε στις 13 Ιουλίου 1955 από τους 10 τότε τοπικούς Συνδέσμους Διαιτητών : Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Θεσσαλίας, Αργολιδοκορνιθίας, Καλαμών, Δωδεκανήσου, Ηρακλείου και Χανίων, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους εξής:
ΑΘΗΝΩΝ: Β. Διαμαντόπουλος, Α. Θωμόπουλος
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ι. Δασκαλάκης, Θ. Γιαβρόπουλος
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τ. Λεονταρίδης, Θ. Στεφόπουλος
ΠΑΤΡΩΝ: Α. Πούλος, Κ. Ματαράγκας
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Γ. Πετρίδης, Δ. Σταθάτος
ΑΡΓΟΛΙΔΟΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Α.Σπηλιόπουλος, Κ. Ηλιόπουλος
ΚΑΛΑΜΩΝ: Ι. Καλοφυσούδης, Π. Προκόπης
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Α. Βγενόπουλος, Ν. Σαβαρής
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Α. Αναγνωστόπουλος, Ε. Κουλαξής
ΧΑΝΙΩΝ: Ι. Κορκίδης, Κ. Τζίτζης
Η πρωτότυπη επιστολή πρόσκλησης στο συνέδριο ίδρυσης της ΟΔΠΕ.
Το καταστατικό της ΟΔΠΕ εγκρίνεται με απόφαση αρ. 12009/1955 του Πρωτοδικείου Αθηνών και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, μετά την έγκριση του καταστατικού, εκλέγεται κατά τη γενική συνέλευση που συνέρχεται στις 26 Δεκεμβρίου 1955, στα τότε γραφεία της ΕΠΣ Αθηνών στην οποία συμμετείχε και ο Πέτρος Τζουβάρας, ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Θεσσαλίας.
Αρχικά συστάθηκαν τέσσερις επιτροπές, που θα ήταν αρμόδιες για όλα τα θέματα διαιτησίας, οι οποίες ήταν:
1. Α.Τ.Ε.Δ. (Ανώτατη Τεχνική Επιτροπή Διαιτησίας), αρμόδια για τους κανονισμούς παιδιάς, για την οργάνωση σεμιναρίων και Σχολών Διαιτησίας, την προαγωγή διαιτητών στις ανώτερες κατηγορίες, την ονομασία καθηγητών διαιτησίας, την κατάρτιση του πίνακα των διεθνών διαιτητών FIFA κ.λπ.
2. Ε.Ο.Δ. (Επιτροπή Ορισμού Διαιτητών), αρμόδια για την επιλογή και τον ορισμό των διαιτητών με κλήρωση.
3. Ε.Ε.Ε. (Επιτροπή Εκδικάσεως Ενστάσεων), αρμόδια για την εκδίκαση ενστάσεων κακής διαιτησίας των αγώνων όλων των κατηγοριών πρωταθλημάτων, Τοπικών και Εθνικών.
4. Α.Π.Ε. (Ανώτατη Πειθαρχική Επιτροπή), αρμόδια για την επιβολή ποινών σε διαιτητές αγώνων αρμοδιότητας Ε.Π.Ο., καθώς και την εκδίκαση εφέσεων κατά των αποφάσεων των Π.Ε.Δ. των τοπικών Συνδέσμων.
Ωστόσο, δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. της ΟΔΠΕ, το οποίο από την ίδρυση της πάντα οριζόταν με αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Αυτές πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1976.
Στον πρώτο εσωτερικό κανονισμό που συντάσσεται, καθορίζεται το όριο ηλικίας των εν ενεργεία διαιτητών, δημιουργούνται οι κατηγορίες Α’, Β’, Γ’ Εθνικής, οι οποίες μετονομάζονται αργότερα σε Α’, Β’, Γ’ ΟΔΠΕ και τελικά περιορίζονται σε Β’ και Α’ ΟΔΠΕ, όπως ισχύον και σήμερα. Προσδιορίζεται το περιεχόμενο των δηλώσεων προσφοράς υπηρεσιών, καθιερώνεται το Μητρώο Διαιτητών, θεσπίζονται οι εβδομαδιαίες μορφωτικές συγκεντρώσεις και αναλύονται τα καθήκοντα των Παρατηρητών Διαιτησίας.
Καθιερώνεται επίσης το πειθαρχικό δίκαιο των Διαιτητών (παραπτώματα-παραπομπή-εκδίκαση-ποινές-εφέσεις), η τήρηση του ημερολογίου αγώνων, η διαδικασία καθορισμού των αποζημιώσεων διαιτησίας και απονομής ηθικών αμοιβών καθώς και τα φύλλα ποιότητας των Διαιτητών, όπως επίσης η ανάδειξη και ονομασία με εξετάσεις Καθηγητών Διαιτησίας.
Από το 1991, η ΟΔΠΕ έχει ως μέλη το σύνολο των παρακάτω 51 Συνδέσμων Διαιτητών Ποδοσφαίρου, οι οποίοι εδρεύουν στις πρωτεύουσες των νομών ολόκληρης της χώρας με δύο εξαιρέσεις: τη Λευκάδα, οι Διαιτητές της οποίας ανήκουν στο Σύνδεσμο της Πρέβεζας και την Αιτωλοακαρνανία ο Σύνδεσμος της οποίας εδρεύει στο Αγρίνιο και όχι στην πρωτεύουσα του νομού που είναι το Μεσολόγγι. Οι 51 Σύνδεσμοι κατά αλφαβητική σειρά είναι οι παρακάτω:
ΑΘΗΝΩΝ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ - ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ - ΑΡΤΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ΔΡΑΜΑΣ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ - ΕΒΡΟΥ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ – ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΗΜΑΘΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΘΡΑΚΗΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ - ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ - ΚΙΛΚΙΣ - ΚΟΖΑΝΗΣ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΚΥΚΛΑΔΩΝ - ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΣΙΘΙΟΥ - ΛΕΣΒΟΥ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΞΑΝΘΗΣ - ΠΑΤΡΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΑ - ΠΕΛΛΑΣ - ΠΙΕΡΙΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΡΕΘΥΜΝΗΣ - ΣΑΜΟΥ - ΣΕΡΡΩΝ - ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ - ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΦΩΚΙΔΑΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΧΑΝΙΩΝ - ΧΙΟΥ
Το 2007 και έπειτα από πολυετή προσπάθεια η ΟΔΠΕ αποκτά τα νέα γραφεία της, τα οποία στεγάζονται στο Στάδιο Ειρήνης κ Φιλίας, στον Πειραιά.
|